• Logisztika

      

     A logisztika szak iskolánkon 2016-ban indult. A szak elindításának kezdeményezése volt diákunktól származik, aki felhívta a figyelmünket logisztikai szakemberek hiányára a munkaerőpiacon. A gyakorlat is azt mutatja, hogy a logisztikai végzettséggel rendelkező szakemberek viszonylag nagy eséllyel és gyorsan találnak maguknak munkát. A szakmában való érvényesüléshez azonban az idegen nyelv ismeretén kívül fontos és elvárt kompetencia még a jó kommunikációs készség, a gyors problémamegoldás illetve a döntésképesség. Minden cégnél – legyen az gyártó, szállítmányozó vagy akár forgalmazó – szükség van logisztikusra, vagy olyan emberre, aki ezt a feladatot ellátja, még a legkisebbeknél is. Mivel a gyártást a világ bármely pontjára kihelyezhetik, a távolságok nőnek, a leányvállalatok között is vándorolnak a félkész termékek, a vevők, végfelhasználók felé továbbra is történik szállítás. A fogyasztás további növekedésével egyre nagyobb szükség lesz erre a szakmára. Az abszolvensek nem csak Szlovákia területén tudnak majd érvényesülni, hanem külföldön is (uniós tagállamokban).

     A jövendőbeli logisztikus különböző szaktantárgyakból kap ízelítőt, alapokat az iskolánkban: műszaki grafika, a gyártás alapjai, logisztika alapjai, elektrotechnika, a logisztika műszaki eszközei, számítógépes logisztika, gazdasági földrajz, bevezetés a vállalkozásba, gazdasági számítások, jogi alapismeretek, ügyvitel és levelezés, közgazdaságtan, könyvvitel, menedzsment, alkalmazott informatika.

     Érettségi után különböző munkabeosztásban dolgozhat a logisztikus lehet: szállítmányozási szakember, raktározási szakember, anyagbeszerző, megrendelések feldolgozója, tervező, könyvelő, pénztáros stb.